Kadıköy Mah. Güvercin Sok. No:6/B İzmit/Kocaeli

Bosch Kombi Arıza Kodları Nelerdir ?

TECRÜBE | KALİTE | GÜVEN

KOMBİ, KLİMA SERVİSİ TAMİR VE BAKIMI

Anasayfa > Bosch Kombi Arıza Kodları Nelerdir ?

Bosch Kombi Arıza Kodları Nelerdir ?

03 Mart 2022 01:04
Bosch Kombi Arıza Kodları Nelerdir ?

2 Tane Yatık T Uyarısı: Bu uyarı karşısında panik olmaya gerek yoktur. Bu uyarı kombide herhangi bir sorun olmadığına, kombinin ilk çalıştırma anında ya da yaz mevsiminden kış mevsimine geçişte böyle bir uyarı verdiği bilinmektedir. 15-20 dakika çalıştıktan sonra kombi içerisindeki yoğuşma ile sifon suyu kabı dolmaya başlar. Beliren bu yatık T uyarısı da otomatik bir şekilde kapanır.

Lo Uyarısı: Bu uyarı kombide çocuk kilidi açık demektir. (Lock) şeklinde gözüken kilit simgesine basılı tutarak tuş kilidini kapatabilirsiniz.

A7 Arıza Kodu Sıcak Su Sensöründe Arıza: Kombide sıcak su ile ilgili bir sıkıntı olduğunda Bosch kombi ekranında A7 arıza kodu karşınıza çıkar. Kullanım suyu sıcaklık sensörü arızalanmış ya da kablolarda kopmalar olmuş olabileceği anlamına gelmektedir. Sorun devam ettiği taktirde servis yardımı almanız gerekmektedir.

A8 Arıza Kodu Bus İletişim Sıkıntısı: Kombi cihazınızın BUS iletişimindeki sorun kaynaklı ortaya çıkan bir arıza kodudur. Termostatınızı veya bağlantı kablonuzu kontrol etmeniz gerekmektedir. Sorun devam ettiği takdirde servis yardımı almanız gerekmektedir.

B1 Arıza Kodu: Kombi Kod anahtarı cihazınız tarafından algılanmadığında karşınıza çıkan arıza kodudur. Servis ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.

B2 veya B3 Arıza Kodu:  Çok yüksek olasılıkla elektronik karttan kaynaklanan bir arıza kodudur. Tamir edilmesi veyahut da değiştirilmesi gerekebilmektedir. Resetleme sonrası arıza devam eder ise servis ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.

C1 Arıza Kodu Hava Akışında Sıkıntı: Bosch kombi ekranında kombi hava akışında bir sorun olduğu zaman C1 arıza kodu görülmektedir. Baca ek yerlerinde çıkma var mı – yok mu kontrol edilmelidir. Daha sonrasında kombiyi resetlemeli ve resetleme işleminden sonra arızanın devam etmesi halinde servisin aranması gerekmektedir. Bu kod; kombi parçalarından prosestat, elektronik ana kart veya fan motorunun arızalanmış olabileceği hakkında bilgi vermektedir.

C4 Arıza Kodu Baca Çekişinde Sorun: C4 arıza kodunun yaşanmasına dört madde neden olmuş olabilir:

  1. Kombi bacası ek yerlerinden çıkmış olabilmektedir. Eğer bu şekilde bir bacanın yerinden çıkma sorunu var ise baca yerine oturtulur ve sorun bu şekilde giderilir.
  2. Baca olması gerekenden uzun olabilir. Bacaya ilave edilen ek parçalardan ötürü C4 sorunu yaşanabilmektedir. Baca standartlara uygun hale getirildikten sonra sorun çözümlenmiş olur.
  3. Fan motorunun arızalı olabilme ihtimali vardır. Fan motoru arızalı ise ya değişimi ya da tamiri yapılarak sorun çözümlenmiş olur.
  4. Hava akış şalterinde bir sıkıntı olma durumu bu arıza kodunun veriliyor olmasındaki bir diğer nedendir. Bosch hermetik kombilerde bulunan ve fan motorunun bekçisi olarak adlandırılan prosestat kombi için önemli bir parçadır. Prosestat arızalandığında kontak açılıp kapanmaz. Bu gibi durumlar yaşandığında parçanın değişimi yapılması ile arıza giderimi önerilen bir çözümdür. Ana kart da arızalı olabilir. Her türlü kesin çözüm için servisin aranması gerekmektedir.

C6 Arıza Kodu Prosestat ile İlgili Arıza: Prosestat arızalı önemlidir. Elektronik ana kart  arızası yaşanıyorsa bu durum prosestatı da etkilemektedir. Kart arızasında tamir veya değişim yapılabilmektedir. Başka bir sıkıntı olarak kombi fan motoru arızalanmış olabilmektedir. Değişmesi veya tamir edilmesi gerekmektedir. Prosestatın kendisi arızalanmış olabilir. Arızanın tespiti ve çözümü için servisin aranması gerekmektedir.

Cc Arıza Kodu Dış Hava Sensöründe Arıza:  Kombi tarafından ‘’Dış hava sensörü algılanamıyor.’’ olmasından kaynaklı verilen bir arıza kodudur. Dış hava termostatı varsa bağlantı kablosu kontrol edilmelidir. Dış hava termostatı yok ise bir başka sebep olarak ana kart arızası yaşanıyor olabileceği düşünülmektedir. Arızanın kesin çözümü için servisin aranması gerekmektedir.

Ce Arıza Kodu Fazla Isınma Uyarısı:

Bu fazla/aşırı ısınma uyarısı veriliyorsa aşağıdakilere dikkat edilmesi önemlidir.

  • Sirkülasyon pompasısıkışmış ya da devir özelliğini yitirmiş olabilir demektir ve arızalı pompa değişimi gerekebilmektedir.
  • Kalorifer devresi su basıncının değeri düşük demek olabilir. Su basınç değerinin 1,5 bar seviyesine getirilmesi önerilmektedir.
  • Ana eşanjörde kirden dolayı kireçlenme ya da tıkanma sorunu yaşanıyor olabilir. Kimyasal temizlik gerekmektedir.
  • Üç yollu vana arızasından ötürü fazla/aşırı ısınma sorunu yaşanabilmektedir. Üç yollu vana grubunun değiştirilmesi gerekebilmektedir.
  • Kalorifer petek vanaları kapalı olabilir, mutlaka kontrol edilmelidir.
  • Petekler kirden dolayı tıkanmış olabilir. Petekleri temizleme işlemi gerekebilmektedir.

D3 Arıza Kodu: Bu arıza kodu 8 ve 9 köprüsü eksik olabilir ya da harici sıcaklık limit sensörü devreye girmiş olabilir demektir. Soket yerine oturmamış demek olabileceği gibi köprü eksik demek de olabilir. Aynı zamanda bu arıza kodu yerden ısıtma sıcaklık sınırlayıcısı devreye girmiş anlamına da gelmektedir. Servisin çağrılması gerekmektedir.

D5 Arıza Kodu Harici Sıcaklık Sensöründe Arıza: Harici sıcaklık sensörü ‘’Denge Kabı’’ kelimesi ile de ifade edilmektedir. Bu uyarı kodu veriyorsa kombi harici sıcaklık sensörü arızalanmış ya da kablolarında kopmalar olmuş olabilir. Arızanın giderilmesi için servisin aranması gerekmektedir.

E2 Arıza Kodu Kalorifer Devresinde Sensör Arızası: Bosch kombi ekranında E2 arıza kodu görüldüğü zaman bu uyarı kalorifer devresi gidiş suyunun sıcaklık sensörünün arızalandığı anlamına gelmektedir. Sensör arızalanmış ya da kablolarda kopmalar olmuş olabilir. Arızanın giderilmesi için servisin aranması gerekmektedir.

E9 Arıza Kodu Kalorifer Devresinde Düşük Su Basıncı: Bosch kombi ekranında E9 arıza kodu, kalorifer devresi su basınç değeri düşük olduğu anlamına gelen uyarı demektir. Su basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. (1,5 bar aralığı ideal aralıktır.) Kombi su basıncı olması gereken değere gelene kadar su basma işlemi yapılmalıdır. Su doldurma musluğunun tam kapatılması önemlidir. Bu işlemler olması gereken sıra ile yapıldığında E9 arıza kodunun ekrandan yavaş yavaş gittiği görülür ve cihaz sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmektedir.

Fakat Bosch kombiye su bastıktan sonra ekrandaki E9 hata kodu kaybolmadı ve sorun hala devam etmekte ise; Cihaza reset atılması gerekmektedir.

Ea Arıza Kodu Alev Oluşumunda Sıkıntı: Bosch kombi ekranında EA arıza kodu alev yokluğu olduğu anlamına gelmektedir. Bu hatanın sebepleri sırasıyla;

  • Doğalgaz vanasının açık olmaması olabilir,
  • Kombiye gaz gelmiyor olması olabilir, 
  • Gaz valfiarızalanmış olabilir,
  • Ateşleme elektrotu ateşleme yapmıyor olabilir,
  • Son olarak elektronik ana kart arızalanmış olabilmektedir.

EA hatası durumunda gaz vanasının açık olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Gaz yollarının açık konumda olduğuna emin olduktan sonra resetleme işlemi yapılmalıdır. Arıza devam ettiği takdirde servisin aranması gerekmektedir.

F0 Arıza Kodu Ana Kartta Arıza: F0 arıza kodu Bosch kombi ekranında ana kartta bir arıza olduğu zaman görülmektedir. ‘’Reset’’ tuşuna 5 saniye basılı tutulmalı ve resetleme işlemi yapılmalıdır. Sorun devam ettiği takdirde servis çağırılmalıdır.

F1 Arıza Kodu Elektronik Ana Kartta Arıza: Kombinin elektronik ana kartında yaşanan bir sıkıntı sonrası verilen arıza kodudur. Resetleme işlemini yapılmalıdır. Arıza devam ettiği takdirde ana kart tamiri veya değişmesi gerekebilmektedir. Kesin sonuç için servis çağrılması gerekmektedir.

F7 Arıza Kodu Alev Algılanmasına Devam Edilmekte: Bosch kombi kullanılmıyor olmasına rağmen alev algılanmaya devam edildiği zaman F7 arıza kodu görülmektedir. Resetleme yapılmalıdır. Eğer resetleme sonrası sorun hala devam ediyor ise servisin aranması gerekmektedir.

Bosch Kombi Nasıl Resetlenmektedir?

Bosch kombilerinde modelden modele resetleme özelliği gösteren tuş şekli değişmektedir. Bazı modellerinde direk “RESET” yazan düğme bu anlama gelmektedir. Bazı modellerde “OK” yazan düğme resetleme özelliğini ifade ederken bazı modellerde; “AÇMA-KAPAMA’’ düğmesiyle beraber ANAHTAR SİMGESİ şeklinde gözüken düğmeye aynı anda basılarak resetleme işlemi yapılabilmektedir.

Su basma işlemi sonrasında basıncın normal değere gelmesine rağmen verilen arıza düzelmez ise bu arızanın hala veriliyor olmasına neden olacak birkaç durum daha mevcuttur. Kombi ısı bloğundaki emniyet termostatı (STB), atık gaz emniyet sensörü ya da düşük basınç emniyet şalteri devreye girmiş olup parçalarda bir sıkıntı olmuş olabileceği gibi durumlardan ötürü arıza devam ediyor olabilir. Bu gibi durumda cihaza herhangi bir müdahalede bulunulmaması önemlidir ve mutlaka teknik servisten destek alınması gerekmektedir.

YORUM YAPIN

BENZER YAZILAR

Kartla ödeme imkanı
Kartla ödeme imkanı
Servis işlemi sonunda kapıda kredi kartıyla ödeme yapabilirsiniz.
Hızlı servis hizmeti
Hızlı servis hizmet
En hızlı servis çözümleriyle, aynı gün içerisinde adresinizdeyiz.
Destek hattı
Destek hattı
Servis öncesi ve sonrası uzman ekibimizden destek alabilirsiniz.